Klimatizacija

video

Montaža klima uređaja

Prvi korak kod montaže je izbor pozicije klime u prostoriji koja se klimatizuje.

Naš servis praktikuje da prilikom početka montaže čujemo želju kupca za mestom gde ćemo da montiramo unutrašnju i spoljašnu jedinicu. Ako ne postoji mogućnost zbog tehničkih detalja ili nefikasnosti rada klime, dajemo predlog za mestom i uz dogovor sa kupcem određujemo poziciju klime.

Koja je najbolja pozicija za montažu klime?

Unutrašnja klima se montira u najvećoj prostoriji objekta ili da njen pravac duvanja usmeren ka najvećoj prostoriji koja se klimatizuje. Spoljašna jedinica se postavlja što bliže unutrašnjoj klimi.

Pravila za montažu klima uređaja

Da bi klima dobro radila i njen radni vek bio duži, postoji nekoliko pravila kojih se treba da pridržavaju.
• Unutrašnja jedinica treba da bude odvojena od plafona minimum 10.cm
• Unutrašnju jedinicu ne treba montirati blizu suprotnog zida, ormana ili neke prepreke minimum 3.m jer vazduh iz klime će udarati u njih i vratiće se prema klimi, gde će sonda da registruje lažnu vrednost temperature i kompresor će se brzo da gasi.
• Rastojanje između unutrašnje i spoljašne jedinice ne treba da bude velika. Maksimalno rastojanje kod običnih klima 8.m, kod inverterskih klima 15.m
• Kondez crevo koje izlazi iz unutrašnje jedinice klime kroz koje prolazi voda u toku hlađenja,ono mora imati konstantan pad.
• Koristiti za montažu majdenpečke bakarne cevi
• Spoljašna jedinica može da se montira iznad i ispod unutrašnje jedinice, može ispod prozora, na terasu, bočno na zid.