Novosti

Test: Tesla 40S306BF LED TV

Osvežena Serija 3 Tesla televizora stigla je u Benchmark kancelariju, tako da smo imali prilike da se pozabavimo novim modelima. FullHD rezolucija i dijagonala ekrana od 40 inča su neke od odlika koje prate najzanimliviji televizor nove serije, a tu su takođe i svi potrebni digitalni tjuneri za praćenje televizije, bilo da je reč o kablovskoj, programu preko etra, ili čak satelitskom programu. Pošto je reč o nižoj cenovnoj klasi, ne poseduje puno naprednih funkcija, ali pogledajmo kakav prikaz ovaj TV nudi...

Dragoljub Radovanović

Brend kompanije ComTrade je postao svakako prepoznatljiv za ovih godinu i po dana koliko je prisutan na domaćem tržištu. U ponudi postoje Tesla smartfoni, Tesla tableti, ali i bitna kategorija za današnji test - Tesla televizori. Kako na lageru ne bi ostajali zastareli modeli, ComTrade periodično osvežava Tesla uređaje. Takvu situacija je upravo sa Serijom 3 televizora, a da budemo konkretniji, ovoga puta se bavimo modelom iz S306 podkategorije. Varijante S306 televizora su brojne, pa ih tako možete pronaći u 24", 32", 40", 42", 49" i 55" dijagonalama ekrana.

Konkretno, danas se bavimo 40-inčnim modelom, koji dolazi u FullHD rezoluciji ekrana. Skrećemo pažnju na rezoluciju jer je povezana sa dijagonalom, pa 32" i 24" nisu FullHD već HD Ready 720p televizori, dok ostatak nabrojanih dijagonala poseduje 1080p panele.

Reč je o LED osvetljenim LCD televizorima, koji dolaze sa takozvanim panelima A klase. Ova oznaka sama po sebi ne otkriva nikakve detalje o kojem se zapravo tipu panela konkretno kod 40S306BF modela, tako da ni sami nismo bili sigurni dok nismo pristupili testiranju. Izmereni kontrast nam je pružio uvid u to da je reč o VA varijanti panela, koji su karakteristični po visokom statičnom kontrastu i dobroj dubini crne boje.

SPECIFIKACIJE
PROIZVOĐAČ TESLA
MODEL 40S306BF
TIP EKRANA LCD
TIP POZADINSKOG OSVETLJENJA EDGE LED
DIJAGONALA EKRANA 40 "
REZOLUCIJA 1920 X 1080
SMART TV NE
OSVETLJENJE 450 CD/M2
DINAMIČKI KONTRAST 100000:1
OSVEŽAVANJE 60HZ
DIGITALNI TJUNER DVB-T/T2/C/S/S2
ANALOGNI TJUNER DA
SLIKA REŽIMI SLIKE: STANDARD/MILD/DYNAMIC/USER
KONTROLE ZA PODEŠAVANJE SLIKE: DA
VELIČINA SLIKE: 16:9/4:3/AUTO/ZOOM1/ZOOM2
REŽIMI BOJE: MEDIUM/WARM/USER/COLD
ZVUK IZLAZNA SNAGA: 2X6W
REŽIMI ZVUKA: STANDARD, MOVIE, MUSIC, SPORTS, USER
KONTROLE ZA PODEŠAVANJE ZVUKA: DA
DOLBY PROCESSING: DA
SURROUND SOUND: VIRTUAL
FORMATI REPRODUKCIJE SLIKE: JPG, PNG, BMP
AUDIO: MP3, M4A, AAC, WMA, WMA PRO, AC3 (VIDEO ONLY), LPCM (AUDIO ONLY)
VIDEO: MPEG1/2, MP4, MKV, AVI, FLV
BEŽIČNA VEZA NE
HDMI PRIKLJUČAK 2
USB PRIKLJUČAK 1
OSTALI PRIKLJUČCI SCART
CI
IZLAZ ZA SLUŠALICE
DIGITALNI AUDIO IZLAZ SPDIF
DIMENZIJE SA POSTOLJEM 908 X 558 X 212 MM (ŠXVXD)
DIMENZIJE BEZ POSTOLJA 908 X 522 X 88 MM (ŠXVXD)

S306 serija je cenovno pristupačnija, tako da ovo nisu Smart televizori i ne donose internet mogućnosti kakve možete pronaći na skupljim modelima drugih brendova. Šta 40S306BF ima da ponudi za cenovni rang do 35 hiljada dinara? Pre svega, solidnu veličinu ekrana i FullHD rezoluciju, a zatim svaku varijantu digitalnog prijemnika koju televizor može posedovati.

To znači da je obezbeđen prijem kanala iz etra putem DVB-T/T2 modula, zatim putem kablovskih provajdera uz pomoć DVB-C standarda i na kraju preko satelita zahvaljujući DVB-S/S2 prijemniku. Maksimalni citirani nivo svetline ekrana je 450 cd/m2, donosi klasično osvežavanje od 60Hz-a, pa čak imamo i informaciju o odzivu panela koji iznosi 8ms. Za zvuk brinu se dva zvučnika smeštena sa donje strane, jačine 2 x 6W.

Dizajn

Pakovanje je detalj kod Tesla uređaja na koji se posebno obraća pažnja. Pretežno bela kutija koja oslikava dizajn televizora i ističe neke od njegovih ključnih detalja, na taj način da deluje moderno i pregledno. U kutiji se nalazi osnovni sadržaj, kao što su uputstva, daljinski, kabl za struju, kao i dve nogice sa pratećim šrafovima, koje sačinjavaju postolje. Materijal nogica je plastika, i one se lako ušrafljuju na predviđenu lokaciju na poleđini, čineći televizor spremnim za gledanje za svega nekoliko minuta.

Dizajn svakako nije ekstravagantan ili impresivan na bilo koji način, ali je dovoljno elegantan da se uklopi u svaku prostoriju u kojoj planirate da postavite televizor. Može se reći da je izgled neutralan, kompletno je crn, pa je na taj način neupadljiv. Plastika od koje je sačinjen prednji okvir je sjajnog (glossy) tipa, pa treba voditi računa o otiscima ukoliko imate potrebu da fizički pomerate televizor tokom gledanja, što sumnjamo da većina korisnika radi, osim u slučaju kada baš morate da promenite položaj tv-a.

Okviri su dosta uzani, što nam se dopada, a kako bi se malo razbila crna monotonija, u donjem desnom ćošku nalazi se Tesla natpis. Takođe, donja traka ima reljefnu šaru kako bi donela malo interesantnosti dizajnu, a na levom kraju smešten je infracrveni prijemnik za daljinski. Poleđina nije sjajna kao prednja strana, već je reč o mat plastici.

Na leđima postoji mogućnost VESA kačenja 200x200, a od konekcija sa bočne leve strane imamo sledeće - zemaljski ili kablovski priključak, odmah do njega i satelitski, zatim servisni port, PCMCIA slot i USB 2.0 port za reprodukciju multimedijalnih sadržaja. U nastavku sa donje strane tu je port za slušalice, Skart priključak, dva HDMI ulaza i S/PDIF interfejs za zvuk, a napajanje se vrši uz pomoć takozvanog osmica strujnog kabla.

Zaključak

ComTrade je u tradicionalnom stilu u Tesla ponudu uređaja uvrstio još jedan cenovno pristupačni televizor. Kao takav, 40S306BF ne nudi Smart mogućnosti, ali za taj novac nudi dobar kvalitet prikaza. Izuzetno smo zadovoljni visokim statičnim kontrastom i odličnom dubinom crne boje koju nudi, što su bitni parametri za sveukupan kvalitet slike. Dijagonala od 40 inča i FullHD rezolucija su takođe prednosti ovog modela. Dizajn nije preterano interesantan, ali uz tanke okvire uklopiće se jako lepo u većinu prostorija.

Digitalni tjuneri nude sva tri načina prijema slike, iz etra, putem kabla ili satelitskim putem, tako da je korisnik obezbeđen koji god da mu je izvor dostupan. Dva HDMI ulaza omogućavaju da se povežu recimo risiver i konzola/računar, a tu je i USB port za reprodukciju multimedije. HD materijal izgleda dobro, pa je uživanje gledati filmove na VA tipu panela. Negativna strana ovog modela je nešto hladnija temperatura boja, kao i ne tako napredan dizajn korisničkog interfejsa, ali to nisu stvari koje bi pokvarile ukupan utisak. Ukoliko ste u potrazi za pristupačnijim televizorom od 40 inča, Tesla 40S306BF je vrlo solidan izbor...

Prednosti
- Digitalni tjuneri svakog tipa
- Visok statični kontrast
- Dobra dubina crne boje
- Uzan okvir

Mane
- Dizajn korisničkog interfejsa
- Hladnija temperatura boja


Izvor: www.bencmark.rs